Ya Muqallibal-Quluub,
Thabbit Qulubana 'ala Diinik

About Me
Hana' Wan Harun aka Hana' Fathiah
Married to the macho Mazri Mahmood
Guar Perahu,
Bkt Mertajam,Penang
Bloomington,IN
Tanjung Malim, Perak
Love travelling, books,
nasyeed, outdoor
Rebutia, Anime



Highly Recommended
alMaghrib
Durbah
EmanRush
Khutbah
MisgOnline

MalaysianMade

Indiana University
Indiana University, Bloomington
Webmail
Oncourse
Onestart
Insite
SRSC
Find People
C Bus
E Bus

Friends
Mazri Mahmood
Judd
Muiz
Brother Faiz
Shah
WanZu
Imran
Zaid
Zakri
Zacharias
Yeop Mayuru
Irfan
Kak Lynn
Kak Sarimah
Kak Ina
Kak Amy
Maisarah
Asriah
Fairuz
Awla
Insyirah
Dot
Afzan
Futuredoc

Media
Utusan
Berita Harian
Harakah
Aljazeera
CNN
Ikim
Radio Ummah
Radio Nurhidayah
Misg.fm

Stuff
Hotmail
Yahoo
Gmail
My Friendster
My Fotopages 1
My Fotopages 2
Resepi Mesra.net
Fruits Basket
IUCU
Providian
Maybank2u

Archives
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
January 2006
February 2006
March 2006
April 2006
May 2006
June 2006
July 2006
August 2006
September 2006
October 2006
November 2006
December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
October 2007
November 2007
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
July 2009

Tagboard
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Credits
Blogger
Blogskins
Layout


Sunday, March 27, 2005

Antara Ilmu dan Hati

Assalamualaykum wht,

" Ilmu itu adalah cahaya. Ia hanya boleh dicapai dengan taqwa dan khusyu'"

Suatu hari, Imam Abu Hanifah diajukan satu pertanyaan oleh seorang daripada anak muridnya. Bila diajukan pertanyaan tersebut, Imam Hanifah terdiam...dia rasa, macam dia tahu jawapan yang dia patut berikan, tapi jawapan tu macam tersekat dalam dada dia, dia tak boleh nak formulatekan jawapan tu untuk keluar dari mulut dia. Rasa macam ada mental block. So, bila dia sedar yang dia susah nak keluarkan ilmu yg ada dalam dada dia, dia tahu, nih mesti ada something wrong ngan diri dia nih. Ada la yang tak kena. Jadi, dengan segera dia bersolat sunat taubat dan beristighfar berkali-kali. Sesudah itu, baru la dia dapat memberikan jawapan tersebut kepada anak muridnya.

Macam kita yang student yang boleh dikatakan 24 jam, sehari-harian hidup bersama ilmu, kengkadang terasa macam, eah pernah dengar pasal benda nih, tapi tak ingat la, tapi rasa macam pernah nampak, tapi...di mana ye? Kalau study pulak, kena baca sampai 2, 3 kali baru boleh ingat satu subtopic nih. Kalau time periksa, rasa macam soklan ni pernah buat, tapi eah..betul ke jawapan dia ni?
Dan terkadang tu, bila kita terlupa, kita suka untuk memarahi diri sendiri, atau blame on orang lain. "Ini semua psal long-term memory lost la ni", "Apsal la otak nih time ni dia nak lupa", "Kalau roomate aku tak ajak berbual mlm tadi, mesti dah ingat dah topic ni" dan..seterusnya, dengan bermacam alasan yg boleh kita reka.

Terkadang kita terlupa, betapa dekatnya salingkait jiwa, hati kita dengan ilmu yang kita timba. Kalau kita rasa kita terlupa sesuatu, lebih-lebih lagi terlupa sesuatu perkara yang berkaitan dengan ilmu, mungkin ada something wrong dengan hati kita. Cara mencloroxkan kekotoran kita nih simple je, takyah pakai satu sen pun, istighfar, solat taubat, zikrullah, dan ayat-ayat al-quran yang powernye boleh membersihkan kekotoran hati dan jiwa.

Mungkin kita rasa kita tak score subject nih sebab kita tak pandai, tapi lebih mungkin lagi sebab apa yang kita belajar susah nak lekat dalam kepala otak kita. Mungkin kita rasa kita susah nak lekatkan sesuatu dlm kepala otak kita sebab minda kita ni dah memang diciptakan susah nak ingat benda yg kita pelajari sejak dulu lagi, tapi lebih mungkin lagi sebab kita terleka, terbuat perkara yang Allah larang, menggelumangkan hati dalam maksiat2 antara sedar dan tidak ...maka, minda kita jualah yang terpalit lumpurnya.


wallahu'alam
*lebih pada peringatan untuk diri sendiri





Kalau Ilmu tu boleh dinampak secara fizikal seperti cahaya, macam mana agaknya rupa ilmu ye


posted by Hana' at 3/27/2005 04:33:00 AM |

~~~*~~~