Ya Muqallibal-Quluub,
Thabbit Qulubana 'ala Diinik

About Me
Hana' Wan Harun aka Hana' Fathiah
Married to the macho Mazri Mahmood
Guar Perahu,
Bkt Mertajam,Penang
Tanjung Malim, Perak
Love travelling, books,
nasyeed, outdoor
Rebutia, Anime

Highly Recommended


Indiana University
Indiana University, Bloomington
Find People
C Bus
E Bus

Mazri Mahmood
Brother Faiz
Yeop Mayuru
Kak Lynn
Kak Sarimah
Kak Ina
Kak Amy

Berita Harian
Radio Ummah
Radio Nurhidayah

My Friendster
My Fotopages 1
My Fotopages 2
Resepi Mesra.net
Fruits Basket

December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
January 2006
February 2006
March 2006
April 2006
May 2006
June 2006
July 2006
August 2006
September 2006
October 2006
November 2006
December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
October 2007
November 2007
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
July 2009

Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x


Sunday, December 18, 2005

The Commencement

Assalamualaykum wht,

A pretty bad picture, on a pretty good day.

Have to wait for Kak Lynn and her silver Canon, insyaAllah.

posted by Hana' at 12/18/2005 08:11:00 AM |


Saturday, December 17, 2005

Saya Bukan Lagi Kanak-Kanak

Assalamualaykum wht,

Layar berbelok-belok,
Sauh dibongkar di tempat tenang,
Yang tinggal hati tak elok,
Yang pergi hati tak senang....
ewwwaahh.... :p

Dulu, kan...
When it was June or July,
I was already counting the day when I'll be coming home.

Sekarang pulak...
When it is actually December,
And I'll be coming home precisely in 1 day and 11 hours,
The feeling is..hmm...
Tatau aa nak cakap.

There will be
no more Kelley School
no more homework
no more group projects
no more crazy trips
no more cool pictures during the fall
no more Salam Perantau di Utusan..:p

But I'm sure insyaAllah,
things waiting for me in Malaysia
will make up all those Bloomington-thingy,
oohh yeah!!

posted by Hana' at 12/17/2005 08:47:00 AM |


Wednesday, December 14, 2005

Mari Study, Jangan Memalas

Assalamualaykum wht,

After my F402 final exam on Monday, I find myself hard to get started with my last final paper, which will be on Thursday morning.
Not really thinking about the exam so much recently, whatever I'll get for my final grade is not really my concern anymore. Counter clock kat tepi tu dah tunjuk lagi 4 days 22 hours :P. When I called Poknik a few days ago, dia guna pendekatan reverse saikologi dia dah, 'takpe..takpe...tak payah la study tuh, relax2 je..' which I'm taking seriously right now...hohoh...

Another friend of mine got married last weekend, alhamdulillah.
I missed 5 weddings of the batch already: Effa's, Sri's, Noreen's, Hani's, and Aliya's. And Effa already has a little baby girl :)
I do hope their marriages will last forever and they live happily ever after macam cerita2 Disney tu..(^-^)

1) Falling vending machines kill more people than sharks in a typical year, which is 13 people.

2) A group of jellyfish is called a smack.

3) It takes a child 20 seconds to drown, on average.

4) It takes an adult 1 minute to drown, on average. According to the Centers for Disease Control and Prevention, however, alcohol is involved in as many as one-half of water-recreation deaths among adults and adolescents.

5) The earth started to become white this week.

A view from my apartment window

6) The guy in white shirt, Goh from Singapore, asked: 'Are you cold, why are you wearing long sleeve? And I replied back: 'Ohh..that's because you're here, and he's here too(pointing to Zaimi, the one in grey sweater). And apparently we had a nice discussion on why Muslim women are supposed to wear our hijab, which he's very interested in.

Ani and Aslam kindly cooked nasik lemak and ayam masak merah nyumnyum, celebrating Goh's graduation. And Kak Lynn kindly took this picture.

posted by Hana' at 12/14/2005 06:49:00 AM |


Thursday, December 08, 2005

10 Days to Go

Assalamualaykum wht,

Alhamdulillah..I'm counting the every next day until December 18th where I'll be officially flying back to Malaysia. Couldn't wait to meet my family :)
And then, bila sampai kat Guar Perahu the process membuka my 19 boxes will begin..hohohoh (^-^)

Got half of my stuff sold owredi. For the next few days I might only have a bed in my apartment. Well, not a big problem.., I guess :p

1) A bull shark can live in fresh water as salt water. Antara tempat2 yang spesis ini pernah dilihat ialah di: Lake Nicaragua, Guatemala's Lake Yzabal, the Spanish Main and New York...

2) Shark boleh bertelur dan boleh juga melahirkan anak seperti mammal yg normal.

3) I am such a sensitive girl, after a goverment officer yelled at me when I said I didn't understand the procedure of getting my flight ticket...I just cried silently right away. Buhhhuuuu...
There you go.

p/s: I just don't understand why the majority of the goverment officers always easily get irritated, thus they always seem to be easily triggered to yell or get mad at other people. Is it because they're not enjoying what they're doing? Well, that's too bad. I think they should find a job that they love.

posted by Hana' at 12/08/2005 12:17:00 PM |


Sunday, December 04, 2005


Assalamualaykum wht,

Sepi yang berserabut,
Di kiri kelam di kanan kabut,
Warnakan kosongku dengan dian,
Terobos pemahaman dengan pengertian,
Ini bukan dunia sakti,
Kupijak bumi berdengung realiti...

Lantas bukakan aku al Kitab,
Mengajar cerita, perihal dan asbab,
Bacakan aku sebuah puisi,
Melayar jiwaku seluruh seisi,
Pimpin tanganku menyusur dunia,
Mengemis rindu yang kekal selamanya....

posted by Hana' at 12/04/2005 01:43:00 AM |


Saturday, December 03, 2005

Ruling on a muslim who doens't pray.
Is that person a kafir?

Assalamualaykum wht,

First of all, ijma' or majority of the scholars agreed that anyone who claims something yang memang dah acknowledged dalam Islam as a waajib, like solat dan zakat, as something else...that person is a kafir.

Ada satu cerita di sebuah kampung nih...,
time dah masuk solat di sebuah masjid, semua orang pun pakat2 la buat barisan nak solat jemmaah, except for one person. This person dia dok melangut je kat tepi masjid tu, tak buat pape pong. Seorang hamba Allah yang kehairanan pun bertanyalah dekat orang2 ramai. 'Awatnya dia tu tak solat..'. Orang2 ramai pun jawab,"Isshh..takkan tak tauuu..dia tuh wali Allah tu, tahap wali dia tuh dah membolehkan dia tak perlu solat. Dia kata, kan Allah swt berfirman di dalam al-Quran, "Beribadahlah kepadaKu sehingga Yaqin". Hok dia nih dah lebih yaqin dah, dia tak payoh nak solat2 nih..."

Haa..hok puak2 camnih la yang kita dok pening kepala. Pertama puak yg mengaku solat dah tak wajib ke atas dirinya, hok ni memang kena cop 'kafir' kat batang dahi.
Yg puak 2nd yang main tibai je percaya ada jugak org yg diexcusedkan untuk tidak solat. Ini puak yang ignorant, which implies that ignorant is not a bliss.

The second part, which discusses about people who acknowledge that solah is waajib, but they're just lazy to perform it, is where the opinions of the Imams differed.

1) Imam Hanifah,Malik, Syafie: agreed that the person is still a muslim but the punishment is death. If the person dies, he/she is still a muslim. But Imam Hanifah also added that the person should be put in prison. Offer him/her 3 days to pray, kalau dia tannak jugak, chop off his/her head.

2) Imam Ahmad: said that the person is not a muslim.


[ Still Muslim ]

*In one authentic hadith, a person asked Hudzaifah ibn Yaman if a muslim doesnt' pray 5 times a day, pay zakat and sadaqah will go to paradies, and Hudzaifah said yes, it will save them from the hellfire.

*Hadith bitaqah: ‘ all bad deeds vs. lailahaillahu. Lailahaillahu won.

[ Becomes Kaafir ]

*Surah Maryam(19/59: Then, there has succeeded them a posterity who have given up as-Sholat (the prayers) and have followed lusts. So thet will be thrown in Hell. Except who repent and, work righteousness. Such will enter paradise and they will not be wronged in aught.

*Surah at-Taubah(9/11): But if they repent, perform as-sholah and give zakaat, then they are bretherrn in religion.

*Jaabir ibn 'Abd-Allaah said that Rasulullah said: Between a man and shirk and kufr there stands his neglect of the prayer. (Muslim)

*Buraydah ibn a-Husayb said: I heard Rasulullah say: 'The covenent that distinguished between us and them is the prayer, and whoever neglects it has disbelieved(becomes a kafir).' (Ahmad, Abu Dawood, al0Tarmidhi, al-Nasaie' and Ibn Majah)


The stronger opinion , Allah knows best is the opinion of Imam Ahmad’s. --> Sapa tak solat, dia adalah seorang kafir.

Sebab the 'ayaat from al-Quran, and the 2 hadith specificcally mention about kafir.

Rebuttal against the 1st opinion:

a) Hudzaifah Ibn Yaman kata muslim yang tak solat, bayar zakat still selamat daripada api neraka, sebenarnya dikondisikan kepada keadaan di bawah dan tak brapa boleh diapply kepada issue ini.

Hudzaifah Radhiyallahu 'anhu meriwayatkan, katanya : Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda : "Artinya : Akan hancur Islam ini seperti hancurnya kain yang telah usang, sehingga tidak diketahui orang lagi apa itu puasa, apa itu shalat, apa itu ibadah haji, dan apa itu zakat. Dan diterbangkanlah Kitab Allah pada suatu malam, sehingga tidak ada lagi yang tinggal di bumi satu ayat pun, dan tinggallah beberapa golongan manusia laki-laki dan wanita yang telah berusia lanjut dan lemah, yang berkata. 'Kami dapati bapak-bapak kami dahulu mengucapkan kaimat ini : Laa Ilaaha Ilallah, maka kami mengucapkan kalimat ini". Maka Shilat (salah seorang perawi hadits ini) bertanya kepada Hudzaifah, "Apa gunanya Laa ilaaha illallah kalau mereka tidak tahu lagi apa itu shalat, apa itu puasa, apa itu haji, dan apa itu zakat ? Lalu Hudzaifah berpaling tidak menjawabnya. Kemudian Shilat menanyakan lagi sampai tiga kali, dan Hudzaifah pun selalu berpaling, dan pada kali yang ketiga itulah Hudzaifah menjawab : "Wahai Shilat, kalimat Laa ilaaha illallah ini akan dapat menyelamatkannya dari api neraka". Demikian diucapkan oleh Hudzaifah sebanyak tiga kali. [Sunan Ibnu Majah, Kitab Al-Fitan, Bab Dzahabi Al-Qur'an wa Al-Ilm 2 : 1344-1345, Al-Hakim dalam Al-Mustadrak 4:473, dan dia berkata, "Ini adalah hadist shahih menurut syarat Muslim, hanya saja beliau berdua (Bukhari dan Muslim) tidak meriwayatkannya". Dan Adz-Dzahabi menyetujui pendapat Al-Hakim. Ibnu Hajar berkata. "Diriwayatkan oleh Ibnu Majah dengan sanad yang kuat". Fathul-Bari 13:16. Dan Al-Bani berkata : "Shahih". Shahih Al-Jami' ASh-Shaghir 6:339, hadits nomor 7933].

Pointnya di sini ialah, bila zaman itu datang, the people will only be accounted for anything that reach them, even though depa tak solat, tak bayar zakat and ect.

b) Mengenai Hadith bitaqah tentang kalau ditimbang lailahaillah dan segala amalam buruk, maka lailahaillah itu akan lebih berat timbangannya, adalah direfered kepada kisah seorang non-muslim yang beriya-riya untuk ke medan jihad sejurus selepas dia masuk Islam. Sebelum tu dia bertanya kepada Rasulullah apa ganjaran dia kalau dia ikut jihad, Rasulullah kata ganjarannya adalah syurga. The new guy pi jihad dan dia syahid.


A story about Imam Syafie and Imam Ahmad, Imam Syafie asked Imam Ahmad if a person is a kafir, then how he can become a Muslim again?
Imam Ahmad jawab, the person has to pray again to become a Muslim.
Imam Syafie pulak said, ....but a non-muslim's prayer is not accepted.
Imam Ahmad jawab lagik, yeah..but the person will say lailahaillahu in his prayer.
But then Imam Syafie tanya balik, but the prayer he's done before saying lailahaillah won’t be accepted and he has to start the solah all over again.?
And the argument dok pi mai pi mai tang tu.
I never heard the end of their interesting arguments :)

Setelah dihurai issue ini, bergantung kepada keyakinan anda untuk mengikut yang mana. Kalau rasa masih tak yakin, cari lah lagi sumber2 yang lain. Kalau tak yakin je jugak, ikut sahajalah pendapat yang sebelum ini anda pegang...yang penting, itu yang paling diyakini.

Allah knows best.

posted by Hana' at 12/03/2005 05:53:00 AM |


Thursday, December 01, 2005

A quote

Assalamualaykum wht,

I'm very excited to share the issues that we ran over 2 weeks yg lalu, but man...I always have a battle with the time. Got a final exam and a quiz, (quiz pun mau kena baca 5 chapters)tomorrow.

Untuk mengupas even satu issue perlu ada concentration, huraian lengkap yang penuh... so that the knowledge meant to be told comes out smooth and easy to understand. Biasalah makcik Hana' ini, selalu main tibai je tutur kata.

InsyaAllah, I made up my mind untuk membuka tirai perbahasan tentang apa hukumnya orang yang tak solat.
Vewwy vewwy interesting :)

Until tomorrow,

A quote from Sheikh AbdulBary tentang suke beli bebarang yang kengkadang tak perlu nih, tekena batang dahi sebijik...

Why do..
'we buy something we don't need,
with money we don't have,
to impress people we don't like'...

posted by Hana' at 12/01/2005 10:20:00 AM |