Ya Muqallibal-Quluub,
Thabbit Qulubana 'ala Diinik

About Me
Hana' Wan Harun aka Hana' Fathiah
Married to the macho Mazri Mahmood
Guar Perahu,
Bkt Mertajam,Penang
Bloomington,IN
Tanjung Malim, Perak
Love travelling, books,
nasyeed, outdoor
Rebutia, AnimeHighly Recommended
alMaghrib
Durbah
EmanRush
Khutbah
MisgOnline

MalaysianMade

Indiana University
Indiana University, Bloomington
Webmail
Oncourse
Onestart
Insite
SRSC
Find People
C Bus
E Bus

Friends
Mazri Mahmood
Judd
Muiz
Brother Faiz
Shah
WanZu
Imran
Zaid
Zakri
Zacharias
Yeop Mayuru
Irfan
Kak Lynn
Kak Sarimah
Kak Ina
Kak Amy
Maisarah
Asriah
Fairuz
Awla
Insyirah
Dot
Afzan
Futuredoc

Media
Utusan
Berita Harian
Harakah
Aljazeera
CNN
Ikim
Radio Ummah
Radio Nurhidayah
Misg.fm

Stuff
Hotmail
Yahoo
Gmail
My Friendster
My Fotopages 1
My Fotopages 2
Resepi Mesra.net
Fruits Basket
IUCU
Providian
Maybank2u

Archives
December 2004
January 2005
February 2005
March 2005
April 2005
May 2005
June 2005
July 2005
August 2005
September 2005
October 2005
November 2005
December 2005
January 2006
February 2006
March 2006
April 2006
May 2006
June 2006
July 2006
August 2006
September 2006
October 2006
November 2006
December 2006
January 2007
February 2007
March 2007
April 2007
May 2007
June 2007
July 2007
August 2007
October 2007
November 2007
January 2008
February 2008
March 2008
April 2008
May 2008
June 2008
July 2008
August 2008
September 2008
October 2008
December 2008
January 2009
February 2009
March 2009
April 2009
May 2009
July 2009

Tagboard
Name :
Web URL :
Message :
:) :( :D :p :(( :)) :x

Credits
Blogger
Blogskins
Layout


Thursday, August 25, 2005

PERSEDIAAN MENCARI LAILATUL QADAR. Siri 2

Imam Al-Ghazali dalam kitabnya Ihya' Ulumuddin menyatakan 4 persiapan zahiriah untuk kita melakukan qiamullail.

Mengurangkan makan dan minum. Terlalu banyak makan dan minum akan menyebabkan mengantuk dan banyak tidur. Seorang sufi menasihati muridnya, “wahai muridku, janganlah makan berlebihan, jika kamu berbuat begitu, ia akan menambahkan tidurmu dan kamu akan menyesali ketika maut tiba.

Tidak melakukan kerja² yang terlalu berat berlebihan (bukan bermakna tidak bekerja keras) kerana ia juga menyebabkan banyak tidur.


Melakukan Qailulah – tidur sekejap diwaktu siang (terutamnya sebelum waktu Dzohor). Sebagai amal sunah untuk bangun dimalam hari.


Tidak melakukan sebarang dosa di siang hari kerana ia akan mengeraskan hati dan menyekat Rahmat Allah. Sufyan Al-Thauri berkata: 'Oleh kerana satu dosa sahaja, aku telah tertahan daripada mengerjakan sembahyang selama lima bulan'. Beliau ditanya: 'Dosa apakah itu?' Jawabnya: “Aku berburuk sangka apabila melihat seorang menangis dengan berkata: 'Beliau melakukan ini kerana menunjuk-nunjuk'.


Sheikh Abdul Hamid Al-Kesyk dalam bukunya 'Warathatul Firdaus' menyarankan supaya kita tidur dalam keadaan bersuci (Thaharah) supaya tidur itu diberkati Allah, maka dengan mudah kita akan terjaga dari tidur untuk mengerjakan ibadah kepadaNya.


Imam Al-Ghazali juga menyatakan ada 4 juga persediaan batiniah atau jiwa yang perlu dipupuk supaya timbul keinginan yang mendalam untuk mengerjakan Qiamullail:


Bersihkan diri dari kebencian terhadap saudara seagamamu, hindarilah bid'ah (perkara baru dalam agama) dan kurangkan kebimbanganmu terhadap kehidupan dunia ini. Sekiranya seorang itu dirasuk kebimbanga yang amat sangat terhadap urusan duniawinya, amatlah susah baginya untuk bangun malam. Urusan dunianya akan datang menggangunya diwaktu ia bersembahyang.


Tanamkan sifat takwa yang mendalam di dalam hati. Apabila seorang itu teringatkan kedahsyatan azab api neraka, dengan mudah ia akan terdorong untuk bangkit dari tidurnya untuk megerjakan Qiamullail.


Mengetahui segala kelebihan dan keutamaan sembahyang malam dan tanamlah azam yang kukuh untuk mendapatkannya. Dorongan yang kuat akan timbul apabila seseorang itu mengerti akan ganjaran dan kedudukan sebenarnya hasil daripada sembahyang malam.


Tanamakan sifat cintakan Allah nescaya kamu akan merindui sembahyang malam itu memberikan kesempatan supaya kamu berbisik² dan berbicara dengan Allah. Allah mengetahui segala penyakit hati dan segala keburukannya. Mohonlah keampunan di atas kejelekan (keburukan) hatimu itu. Apabila cinta kepada Allah telah tersemai, kamu akan rindukan detik² pertemuanmu dengan Allah. Seorang ulama', Fudhail bin Iyadh berkata: :Apabila matahari telah terbenam, aku merasa begitu gembira kerana di dalam kegelapan aku dapat bersama-sama dengan Tuhanku, apabila matahari sudah naik kembali aku merasa sedih kerana manusia akan mencampuri aku pula'. Seorang ulama' pula berkata:'Kegembiraan yang dirasai oleh seorang Abid semasa munajatnya kpeda Allah dimalam hari boleh diibaratkan seperti kegembiraan seorang hamba di syurga kelak'. Bila Hassan Al-Basri ditanya: 'Mengapa orang² yang bersembahyang malam lebih berseri dari orang² yang tidak bersembahyang malam?' Jawabnya: 'Sebab mereka bangun dimalam hari dan berada bersama-sama dengan Allah dan menceduk Nur dariNya '.


Akhirnya, marilah bersama2 kita berusaha untuk bangun bertahajjud dan munajat di malam2 terakhir sebelum tibanya Ramadhan, agar bila tibanya kita sudah terbiasa dan bersedia untuk mencari dan memburu lailatulqadar.


Di sini saya ingin mencadangkan satu usaha untuk kita dapat bersama2 bertolong bantu dalam usaha ini.


kita bentuk beberapa kumpulan dengan cara mempersaudarakan 2 orang ikhwah/akhawat. Namun syaratnya ialah setiap ikhwah perlu memiliki 2 kumpulan. Sebagai contoh:

kump 1 : AQ dan NI.

Kump 2 : AQ dan ZA.

Kump 3 : NI dan NA.

Kump 4 : ZA dan TA.

Dll.

Dalam arti kata yang lain seorang ikhwah mempunyai 2 orang ikhhwah dari 2 kumpulan yang berbeza.

seterusnya, setiap anggota kumpulan yang bangun awal perlu bertanggungjawab memastikan setiap saudaranya untuk bangun malam dengan cara mengejutkannya dengan apa juga usaha anda. Cth: buat miss call sampai dia balas. Kalau nak call terus lagi baik.
Sebagai contoh :
AQ bangun awal, perlu buat miss call pada NI dan ZA. Mereka yang kene miss call ni perlu balas. Tanda dah bangun.
NI bangun dan buat miss call pada AQ dan ZA.
ZA bangun dan buat miss call pada TA dan AQ. TA bangun dan buat miss call pada akhi dia yang lain. Dan begitulah seterusnya.


Saya sangat berharap antum faham dengan cara tersebut. Dengan ini kita dapat memastikan semua ikhwah kita dapat turut serta dalam qiamullail. Walau berjauhan kita tetap dapat bersama.


Bersama menjaga 'tepi kain orang lain' untuk kemaslahatan diri dan ummah.


Bersama memanfaatkan kemudahan teknologi untuk memperkasa diri dan ummah.


Wallahu a'lam.Sekian.

Ibnu ummu aainaat

Selangor


posted by Hana' at 8/25/2005 09:51:00 AM |

~~~*~~~